Group exercise: What can the draft maps tell us?

This exercise involves working in groups to examine the draft maps produced by the project and provide some feedback on them. The objectives of the exercise are:

- 1. Provide some comments and guidance on the draft maps
- 2. Understand how the maps could be used to answer some key questions related to REDD+ planning.

Plan for the exercise:

Time	Activity
13:15 - 13:20	Step 1 – Get organised
5 mins	Split into four groups, around 8-10 people per group:
	 Forest region maps: potential pressures on forests Forest region maps: potential benefits Maps for Tov aimag Maps for Khovsgol aimag
	Participants from the two aimags should go to the group for that aimag.
	(See below for list of maps for each group)
13:20 - 14:00	Step 2 – First impressions
40 mins	Each group will have around 4-5 maps to look at. These will be large printed maps and the more complex maps will have some information on how they were created.
	Each group will answer some questions about their maps:
	 What do you like about the maps? What do you dislike/disagree with? What could the maps be used for?
	Use the coloured paper to stick up answers to each of the questions, around the maps on the wall.
14:00 - 14:30	Step 3 – Swap maps
30 mins	The groups will now swap position with another group:
	 Groups 1 and 2 (forest region maps) will swap Groups 3 and 4 (Tov and Khovsgol) will swap
	Each group will look at the maps and the answers provided by the other group. They can add their own answers to the three questions above.
14:30 - 15:30	Step 4: Return to your original maps
1 hour	Each group will go back to their original set of maps and see if the other group has added anything to their answers.
	They will then have two tasks to prepare for the report-back session:

	1. Answer an additional question:
	 Question for Groups 1 and 2: <u>Which areas do you think are hotspots for</u> <u>forest loss AND forest benefits?</u> Circle these on the basic forest cover map and note why. You may decide to work with the other group on this question.
	 Groups 3 and 4: Which forest areas in the aimag do you think are important for providing multiple forest benefits (i.e. more than one potential benefit)? Circle these on the map of forest types, and note which benefits these areas are providing.
	2. Write down 3 key messages: On a piece of white paper, write down 3 key messages that the set of maps can tell us. These can be about what the maps are showing, as well questions that may need more research. Stick this paper up on the wall next to the maps.
15:30 - 16:00	Step 5 - Tea break (very important!)
30 mins	
16:00 - 16:45	Step 6 – Report back
45 mins	Each group will choose someone to report back on <u>the final two tasks in Step 4</u> only:
	 The areas selected The three key messages
	Each group should aims to report back in 5-10 mins and allow time for questions/discussion from the audience.